Een handgreep voor hoge temperaturen

De ontwikkeling van een handgreep voor hoge temperaturen

Keller, een bedrijf uit Dąbrówka in Polen is gespecialiseerd in de productie van machines voor industriële drukprocessen voor diverse sectoren. Keller is een klant van de zusteronderneming Elesa+Ganter Polen en was op zoek naar een oplossing: een handgreep waarmee de verwarmingsplaat handmatig kan worden verwijderd (die een temperatuur van 250°C bereikt). De verwarmingsplaat wordt gebruikt voor het verwarmen van de gietvormen, zonder te hoeven wachten op lange afkoeltijden. Dit is de ideale oplossing om de wisseltijden van de gietvormen te verkorten en de vervanging ervan te vergemakkelijken.

Elesa+Ganter stelt een MMT handgreep voor. Deze is geschikt voor warmte-isolatie. 

Een MMT handgreep is samengesteld uit een stalen ronde dwarsdoorsnede staaf, met een fijn geslepen mat verchroomd oppervlak. De handgreep heeft een warmte isolatie-element van glasvezelversterkte polyamide technopolymeer en is beschikbaar in een zwarte kleur met een matte afwerking.

Een reeks interne ventilatiekanalen van het technopolymeer warmte-isolatie-element zorgen voor een uitstekende warmte-isolatie, waardoor de warmteoverdracht naar de handen van de bediener tot een minimum wordt beperkt. Daarnaast wordt een stevige en veilige greep met de vingers gegarandeerd. Het ergonomische ontwerp is goed bestudeerd en helpt de greep te vergemakkelijken. Dit komt doordat de vingers van de bediener uit de buurt van de warmtebron worden geplaatst.

Testen die zijn uitgevoerd in het interne laboratorium met continu werktemperaturen tot 200°C tonen aan dat de MMT. handgreep een temperatuur tussen 65°C en 90°C kan overbrengen op het element in technopolymeer.

Warmte-isolatie is de fundamentele eigenschap van de MMT. handgreep waardoor het ook ideaal is voor het gebruik op openslaande deuren van kachels en open haarden.

Een eerste ontwerpvereiste is het ontwerpen van oplossingen met het hoogste niveau van veiligheid en comfort. De gezondheid en veiligheid van de bediener in werkomgevingen zijn fundamentele factoren. De ontwerpers van machines en uitrustingen nemen deze factoren mee tot in de eerste fases van de projectontwikkeling.

Opnieuw is gebleken dat de reeks standaardcomponenten van Elesa+Ganter aan de specifieke behoeften van klanten kan voldoen, zonder specifieke aanpassingen te moeten maken.

Bovenstaande figuur toont de verschillende temperaturen die bereikt werden op verschillende plaatsen van het handvat. Deze werd gemonteerd op een plaat die gestabiliseerd werd op 200°C tijdens de laboratoriumtesten.