SAN LINE producten tegen bacteriën en schimmels

Elesa SAN-LIJN producten zijn bestemd voor medische en ziekenhuisapparatuur, revalidatie- en invaliditeitshulpmiddelen, openbare inrichtingen (zoals een hotel en een restaurant) en machines in de farmaceutische sector.

De productlijn biedt twee verschillende oplossingen:

  • standaardcomponenten in technopolymeer met zilverion-additieven en roestvaststalen inzetstukken, tegen bacteriën en schimmels;
  • metalen standaardonderdelen met een poedercoating op basis van zink molybdaat (een ion van molybdeen met de chemische formule MoO42−.) tegen bacteriën.

Volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) is antimicrobiële resistentie vandaag de dag één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid. Dit komt door de epidemiologische en economische gevolgen van het verschijnsel. Het doet zich voor wanneer micro-organismen zich verzetten tegen antimicrobiële geneesmiddelen, waardoor mensen het risico lopen infecties op te lopen die moeilijk te bestrijden en uit te roeien zijn.

Ondanks de nauwkeurige uitvoering van traditionele ontsmettingsprocedures kan 5-30% van microbiële besmetting achterblijven op oppervlakken of voorwerpen. Vooral waar je gemakkelijk infecties op kan lopen, zoals in openbare gelegenheden, ziekenhuizen en zorginstellingen.

Daarom is het belangrijk te zorgen voor preventie om het risico te verminderen van het oplopen van deze infecties in dergelijke omgevingen. SAN LINE is een doeltreffende oplossing.SAN Antimicrobiële technopolymeer bestanddelen

De speciale technopolymeer met zilverion additieven op een anorganische basis (zonder actieve farmaceutische antibiotica of pesticiden) voorkomt de proliferatie van ongezonde organismen zoals bacteriën en schimmels door het oppervlak van de cellen, waardoor hun DNA wordt aangetast.

Het gecontroleerde vrijgavemechanisme van de zilverionen maken de langdurige onveranderlijkheid van de antimicrobiële eigenschappen mogelijk, zelfs na talrijke wasbeurten. Dit gebeurd om de antimicrobiële eigenschappen van SAN-Antimicrobial Line te garanderen.

Er zijn laboratoriumtests uitgevoerd op technopolymeer en deze tests hebben aangetoond dat 98,9% van de bacteriologische belasting in de loop van 24 uur wordt geëlimineerd (ISO 22196: 2011).

Alle onderdelen van de SAN-antimicrobiële technopolymeerlijn zijn voorzien van de conformiteitsverklaring "Antimicrobiële Eigenschappen van Materialen".

SAN-Antibacteriële metalen onderdelen

Poedercoatings met een additief op basis van zinkmolybdaat hebben een krachtig antibacterieel effect. De coating bootst de natuurlijke zure beschermende omhulsel van de menselijke huid na. Klieren in de huid produceren zuren die de pH verlagen en een zuur beschermend omhulsel vormen voor het lichaam. Hierdoor kunnen ziekteverwekkers op de huid onschadelijk worden gemaakt.

 Met zinkmolybdaat, kan dit principe met technische middelen worden nagebootst: Op het oppervlak van de coating reageren oxidedeeltjes chemisch met vocht in de lucht om een zure groep te vormen, waardoor de pH-waarde daalt. De resulterende oxoniumionen (H3O+) vernietigen de celwanden van de bacteriën via protolyse. Dit proces zorgt voor een constante vermindering van micro-organismen, voorkomt hun groei en verstoort hun vermogen om zich te vestigen op de oppervlakken. SAN-Antibacteriële standaardonderdelen zijn met succes getest volgens ISO 22196:2011-08 "Meting van antibacteriële activiteit op kunststoffen en andere niet-poreuze oppervlakken." Het werkingsprincipe vermindert binnen 24 uur aantoonbaar de groei van bacteriën, zodat besmette oppervlakken uiteindelijk minder dan 0,2% van het oorspronkelijke aantal microben bevatten.