Universele en veilige bevestiging

Vaak zijn kleine onderdelen die nauwelijks opvallen toch van essentieel belang. Het zou bijvoorbeeld moeilijk voor te stellen zijn om onderdelen bij elkaar te houden zonder het gebruik van pennen die de onderdelen vasthouden. Om deze reden heeft Elesa+Ganter de serie GN 415 ontwikkeld. De GN 415 verend drukstuk is compacter en makkelijker aan te passen dan de vorige versies.

Verende drukstukken zijn vrijwel onmisbaar in malconstructies en zijn verkrijgbaar in een groot aantal varianten. Desondanks, zijn er toepassingen die vragen om bijzonder compacte ontwerpen die ook gemakkelijk aan verschillende eisen kunnen worden aangepast. Dit zijn precies de toepassingen die Elesa+Ganter voor ogen had met de nieuwe standaard onderdelenfamilie GN 415.

De GN 415 verend drukstuk is verkrijgbaar in drie maten en zijn tussen de 22 en 39 millimeter breed. Daarnaast hebben ze twee verschillende veersterktes. De twee beschikbare sledetypes en de wigvormige of cilindrische, afgeronde stootblok houden niet alleen onderdelen met zijwaartse druk, maar oefenen ook een extra neerwaartse kracht uit.  Alle drukschijven kunnen in stappen van 90 graden rond hun as worden gedraaid om zich zo optimaal aan te kunnen passen aan de geometrie van het werkstuk. Dit is zo eenvoudig als het losdraaien van de centrale schuifschroef. De drukschijven zijn ook verkrijgbaar in een POM kunststof versie en in roestvast staal met gladde of gestructureerde drukkussen voor een betere grip. Het laatste type wordt geproduceerd door het spuitgieten van metaal en is daarom slechts onderhevig aan minimale meettoleranties.

De grote waarde die Elesa+Ganter hecht aan een eenvoudige en universele bediening komt tot uiting in de bevestigingswijze van de zwart gegoten behuizing. Twee normale boringen zijn aangevuld met sleuven waarmee de behuizing ruim 4,5 tot 13,5 millimeter kan worden verschoven.