Elesa+Ganter ondersteunt TU Delft met ontwikkeling van beademingsapparatuur

De afgelopen maanden heeft de TU Delft een beademingsapparaat ontwikkeld om een oplossing te bieden aan het gebrek aan medisch apparatuur tijdens de corona pandemie. Elesa+Ganter heeft het project van de TU Delft ondersteunt met kennis en machineonderdelen.

Streng tekort aan beademingsapparatuur

De corona pandemie heeft vele gevolgen wereldwijd. Na de eerste uitbraken, groeide de aantallen op de Intensive Care afdelingen zodanig dat ziekenhuizen wereldwijd de ruimte noch de middelen hadden om al deze patiënten op te vangen. Er ontstond een plotseling tekort aan beademingsapparatuur; een ernstige zaak voor COVID-19 patiënten. Om een oplossing voor dit tekort te ontwikkelen, is er een project vanuit de TU Delft opgericht, genaamd ‘Project Inspiration’.

Over ‘Project Inspiration’

‘Project Inspiration’ is een non-profit team van studenten van de Technische Universiteit in Delft die werken aan een innovatief en betaalbare oplossing voor een actueel probleem. Deze oplossing is namelijk het realiseren van beademingsapparatuur die goedkoop, snel te installeren en makkelijk te bedienen is. De apparatuur dient natuurlijk de basis medische functies te hebben om een COVID-19 patiënt te helpen met ademhalen, maar met het design van de TU Delft biedt deze oplossing dus zelfs de mogelijkheid de apparatuur te gebruiken buiten een ziekenhuis. Zo stelt de apparatuur zich ook beschikbaar tot derde wereld landen. Naast het ontwerpen van dit systeem, biedt het project ook hulp aan om de apparaten te installeren om zo de nodige impact te leveren. Het initiatief zit inmiddels in de eindfase van de ontwikkeling. Er is zelfs al een prototype naar Mexico verstuurd!

De samenwerking

Opmerkelijk aan deze beademingsapparatuur is de eenvoudigheid van het design. De benodigdheden voor het produceren van de apparatuur zijn namelijk geen gespecialiseerde medische onderdelen (die immers weinig  te verkrijgen zijn door de hoge vraag). Hierin onderscheidt het project van TU Delft zich dan ook van standaard beademingsapparaten. Het aanbod van niet-medische machineonderdelen is waar de samenwerking van Elesa+Ganter met de TU Delft uit ontstaan is. Elesa+Gangter biedt graag haar producten en productenkennis aan om ‘Project Inspiration’ te ondersteunen in hun ontwikkeling van de beademingsapparatuur. Zo dragen wij ons eigen steentje bij om het wereldwijde tekort tegen te gaan.

Wij kijken uit naar meer toekomstige samenwerkingen met de TU Delft betreffende de ontwikkeling van soortgelijke initiatieven.

Kijk voor meer informatie over het project op: www.projectinspiration.nl