• Gratis verzending vanaf €250,-
  • Orderkorting
  • Actuele voorraadindicatie
  • Voor 15:00 besteld, morgen geleverd

Trillingsdempers op de Elesa+Ganter manier

Trillingen zijn vaak ongewenst en kunnen negatieve effecten hebben op de machines die ze veroorzaken, de omgeving en de gezondheid van mensen.

In de wereld van de machinebouw zijn er al effectieve oplossingen beschikbaar om de overmatige trillingen op te vangen die worden veroorzaakt door machines met bewegende delen, zoals motoren, pompen of luchtbehandelingssystemen. Deze trillingen kunnen namelijk de goede werking van de machine beïnvloeden.

Echter, gezien de omvang van de ongewenste effecten van trillingen en de gevolgen daarvan in termen van efficiëntieverlies van het systeem, blijft de wetenschappelijke wereld op zoek naar nieuwe oplossingen en "metamaterialen" om de verspreiding van trillingen in de lucht of in vaste voorwerpen te stoppen of te verminderen.

Een groep onderzoekers van de Italiaanse universiteit "Politecnico di Torino" hebben in samenwerking met wetenschappers van andere Europese universiteiten onlangs een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift "Matter" ("Geoptimaliseerde structuren voor trillingsdemping en geluidsbeheersing in de natuur: Een overzicht). Dit onderzoek richtte zich op het observeren van de natuur, met name op de oplossingen die dieren hebben ontwikkeld om zich aan te passen aan hun omgeving. Zo werd gekeken naar spechten die stammen kunnen doorboren en naar bepaalde motten waarvan de vleugels zo gestructureerd zijn dat ze niet te horen zijn door vleermuizen.

Het blijkt dat veel organismen zich door middel van complexe evolutionaire processen hebben aangepast aan hun leefomgeving, waardoor ze in de loop der tijd geavanceerde eigenschappen en functionaliteiten hebben ontwikkeld. Hierdoor zijn uiterst efficiënte materialen en structuren ontstaan met geoptimaliseerde mechanische, thermische en optische eigenschappen.

 

De kracht van een steeds groter assortiment aan trillingsdempers

Elesa+Ganter heeft zijn assortiment trillingsdempers verder uitgebreid. Naast de bestaande producten zijn nu ook de AVR trillingsdempers met rubbercoating beschikbaar. Deze dempers zijn opgebouwd uit twee verzinkte stalen platen die aan beide zijden verlijmd zijn op een geperforeerde NBR rubberen trillingsdemper, met verschillende hardheden (30, 50, 55, 60 en 80 Shore A). Naast de AVR dempers biedt het assortiment ook vierkante platen met SBR-rubberbekleding (AVRQ) en rechthoekige platen (AVR-R). De nieuwe AVR trillingsdempers met rubbercoating bieden effectieve bescherming tegen trillingen en schokken waar drukweerstand vereist is en zijn geschikt om te voldoen aan de eisen van industriële luchtbehandelingssystemen (HVAC). De mogelijke bronnen van trillingen moeten zoveel mogelijk geïsoleerd worden om storingen te voorkomen.

 

Het assortiment trillingsdempers van Elesa+Ganter bevat ook de volgende trillingsdempers:

▪ Trillingsdempers met rubbercoating, in combinatie met schroefdraad in verzinkt staal of roestvast staal in diverse vormen: cilindrisch, conisch, zandloper, klokvormig. Trillingsdempers van siliconenrubber (MVQ) in overeenstemming met FDA (U.S. Food and Drug Administration), met de mogelijkheid van gebruik in de voedings- en medische industrieën. (zoals de volgende series: DVA, DVB, DVC, DVF, DVL). Op verzoek ook verkrijgbaar in andere materialen.

▪ Flensbevestigingen (trillingsdemper flens) met dubbelwerkende flens, in blauw gelakt aluminium (serie AVG).

▪ Antivibratie kussens in roestvast staal (serie AVF).

▪ Kabelveer trillingsdempers volledig vervaardigd uit roestvast staal AISI 316, bestaande uit twee paar staven, verbonden door een verbindingskabel met spiraalvormige wikkeling - spoel (serie AVC).

▪ Veervoet trillingsdempers met behuizing en antisliplaag in NBR-rubber (serie AVM).

▪ Trillingsdempende stelvoeten met voet, stang en dempingselement in verschillende maten en combinaties van materialen, geschikt voor belastingen tot 40.000 N om stabiliteit te bieden aan zware machines, zelfs bij sterke trillingen.